TRATAMENT Toxina botulinica

Toxina Botulinica este o neurotoxina produsa de Clostridium botulinum, o bacterie gram pozitiva anaeroba. In medicina estetica sunt folosite preponderent preparate comerciale ce contin toxina botulinica tip A, neurotoxina ce determina o paralizie functionala sau o slabiciune musculara tranzitorii.

Toxina botulinica nu altereaza structura nervoasa , actionand doar asupra structurii responsabile pentru transmiterea semnalului in cadrul jonctiunii neuromusculare.

Tratamentul cu toxina botulinica se efectueaza in scopul corectarii ridurilor dinamice ce rezulta din contractia musculaturii faciale in timpul exprimarii mimicii.

Pe langa efectul de atenuare sau stergere pentru o perioada limitata de timp a ridurilor dinamice sau de prevenire a aparitiei ridurilor de repaus, tratamentul poate modifica in sens pozitiv aspectul general al fetei prin conferirea unui aspect mai relaxat si mai optimist.

Efectul devine vizibil in 2-4 zile dupa injectare, iar durata medie de persistenta a efectului este de 3-4 luni, cu variatii individuale ce pot influenta presistenta acestui rezultat. Efectele de lunga durata se obtin dupa mai multe sedinte de tratament.

Indicatii in aplicatii estetice zona superioara a fetei:

  • ridurile glabelare;
  • ridurile frontale;
  • ridurile periorbitale.
  • elevarea sprancenelor
  • tratarea santurilor melomentale, platysmei, zonei barbiei, ridurilor nazale sau peribucale etc.

O indicatie speciala pentru tratamentul cu toxina botulinica o reprezinta terapia transpiratiei excesive (in special cea axilara).

Recomandari inainte si dupa tratamentul cu toxina botulinica

Pacientii isi pot relua activitatea curenta imediat dupa interventie si li se recomanda sa ramana in pozitie verticala si sa evite efortul fizic intens si manipularea zonelor injectate cel putin 4 ore postinterventie; sa contracte voluntar masele musculare tratate imediat dupa injectare intr-un interval ce variaza intre 1 minute si 4 ore.

Pacientii trebuie sa evite aspirina, vitamina E, antiinflamatoarele nesteroidiene, 1-2 saptamani inainte de interventie si postinterventie pentru a minimiza riscul producerii de echimoze. De asemenea trebuie sa informeze medicul in cazul in care folosesc tratament cu anticoagulante.

Contraindicatii

Procedura este contraindicata persoanelor care sufera de afectiuni neuromusculare: (scleroza laterala amiotrofica, miastenia gravis, scleroza multipla, sindrom Eaton Lambert); tulburari de coagulare; pacientilor cu infectii locale la locul injectarii sau cu reactii de hipersensibilitate cunoscute la oricare dintre formulele de toxina botulinica sau la componentele acestora ( inclusiv albumina). De asemenea in sarcina si perioada de alaptare nu se utilizeaza tratamentul cu toxina botulinica.